TechForce Rijnmond
 

Nieuwsarchief

 

Penvoerders en MBO overleg op 11 maart 2020

Op 11 maart a.s. komen de penvoerders van de 7 Rijnmondse STO regio's en de MBO scholen bijeen om het projectplan van TechForce Rijnmond 2.0 met elkaar te bespreken en de weg die ingeslagen gaat worden voor de komende STO jaren te bepalen.

 

Masterclass Shell Moerdijk 10 maart geannuleerd

Helaas is vandaag met directe ingang besloten dat er in verband met het coronavirus op Shell Moerdijk alleen hoognodig bezoek mag plaatsvinden. Daarom kan de Masterclass van vandaag helaas niet doorgaan.

 
Laser Testing Methode Energie Industrie

Masterclass bij Applus+RTD

Op dinsdag 3 en 10 december organiseert Applus+RTD Masterclasses voor docenten, decanen en mentoren van (v)mbo scholen in Zuid-Holland.

De Masterclasses worden mogelijk gemaakt door A+O Metralektro, het opleidingsfonds van de grootmetaal. De bij TechForce Rijnmond aangesloten scholen worden van harte uitgenodigd om mee te doen!

Voor de Masterclass van 10 december 2019 zijn nog plaatsen beschikbaar.

Aanmelden kan via: info@techforcerijnmond.nl

 
Rian van Noord, projectleider verbinding onderwijs-bedrijfsleven van TechForce Rijnmond

TechForce Rijnmond inspireert Orsima

Op donderdag 7 november jl. kwamen de aangesloten bedrijven van Orsima (samenwerkingsverband van o.a. bedrijven in de industriele reiniging) bijeen in Blijdorp om zich door TechForce Rijnmond te laten inspireren over welke wegen men kan inslaan om meer jongeren te interesseren voor een baan in deze tak van sport. Rian van Noord (projectleider verbinding onderwijs-bedrijfsleven van TechForce Rijnmond) adviseerde hen vooral aan te haken bij de inmiddels gevormde Sterk techniek Onderwijs regio's en zo de aansluiting bij het onderwijs heel direct te zoeken. Daarnaast biedt hybride instructeurs- en docentschap een interessante kruisbestuiving!

 
vertegenwoordigers 7 STO Regio's

TechForce Rijnmond verbindt!

Op woensdag 6 november 2019 kwamen vertegenwoordigers van 7 STO regio's die in het werkgebied van TechForce Rijnmond liggen, bijeen om met elkaar te bespreken:

  • Hoe we de samenwerking binnen TechForce Rijnmond verband verder willen gaan oppakken en
  • op welke gemeenschappelijke thema's we dit zouden kunnen doen (te beginnen met een focus voor 2020).

Wat een goede energie was er. De vebinding is er, de acties volgen!

 
Masterclass TechForce Rijnmond bij Shell Pernis

Shell Masterclass Pernis 5 november druk bezocht

Maar liefst 40 docenten, decanen, mentoren en directies van (v)mbo scholen uit Zuid-Holland waren op 5 november te gast bij Shell Pernis voor een Masterclass. Men kreeg echt een kijkje in de Shell keuken, een blik op de toekomst en een indrukwekkende rondleiding op het enorme Shell terrein.

 
vissen Deltahotel Vlaardingen

TechForce Rijnmond ontvangt 7 STO regio's

Op woensdag 6 november aanstaande komen de 7 STO regio's in het 'werkgebied van TechForce Rijnmond' bijeen in het Deltahotel in Vlaardingen om te bespreken hoe we de samenwerking binnen TechForce Rijnmond verband verder willen gaan oppakken en op welke gemeenschappelijke thema’s we dit kunnen gaan doen.

Deze wandversiering in het hotel past prima bij wat we met elkaar willen bereiken.

 

Derde reeks Shell Masterclasses in het najaar van 2019

Op dinsdag 5 november ontvangt Shell Pernis 40 decanen, mentoren en docenten van (v)mbo scholen voor een kijkje achter de schermen! Het feit dat dit voor het derde jaar op rij gaat plaatsvinden, geeft aan dat alle partijen blij zijn met dit initiatief!

Wilt u uw bedrijf ook openstellen voor deze doelgroep, laat het dan weten via: info@techforcerijnmond.nl

 
logo Sterk Techniekonderwijs

TechForce Rijnmond bijeenkomst 24 juni 2019

Op maandag 24 juni 2019 vond een 3 O's bijeenkomst van TechForce Rijnmond plaats op de RDM Campus in de congresruimte in het Innovation Dock. Ondanks de tropische temperaturen buiten was de opkomst, zoals verwacht, hoog!

Tijdens de bijeenkomst stonden de ingediende regioplannen voor de subsidieregeling Sterk Techniek Onderwijs centraal. Regio Rijnmond omvat 7 STO-regio's. Verbindende thema's werden besproken en er werd vooruit geblikt naar 2020. Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en kennisdeling blijven van groot belang en er wordt na de zomervakantie gesproken over de manier waarop dit in het vat gegoten gaat worden. Onder het genot van een drankje en een gezamenlijke maaltijd werd en nog druk genetwerkt en nagepraat.

 
Impressie bijeenkomst TechForce Rijnmond bij De Jong groep Schiedam

Sterk Techniekonderwijs

Sterk techniekonderwijs was het thema van de TechForce Rijnmond bijeenkomst op 20 november 2018 bij de A. de Jong groep in Schiedam.

De ruim 80 aanwezigen lieten zich informeren over de vooraangemelde regio's, de rol die vanuit de 3 O's hierin ingenomen kan worden en bedrijven schreven zich in om contact te leggen met de regio('s) van hun keuze. Een goede stap naar nog meer samenwerking in de regio Rijnmond.

 
Bezoek TechForce Rijnmond aan Shell Moerdijk

Docenten en decanen bezoeken Shell Moerdijk

Op 19 november 2018 bezochten docenten en decanen van vmbo en mbo scholen Shell Moerdijk voor de tweede Masterclass. Op het programma: boeiende speeddates met technische mbo vakmensen, bezoek aan de werkplaats en de meldkamer en een rondrit over het terrein. Ook Shell zoekt geinteresseerde (v)mbo leerlingen voor toekomstbestendige banen.

 
logo Shell

Duurzame kennismaking en samenwerking met Shell

Na het succes van de Masterclasses vorig schooljaar vond op woensdag 31 oktober jl. de eerste bijeenkomst van een tweede ronde van twee Masterclasses plaats bij Shell Pernis. Ruim 30 vmbo en mbo docenten bezochten Shell Moerdijk en lieten zich inspireren en motiveren door de enthousiaste sprekers en het indrukwekkende fysieke terrein en werkterrein voor (toekomstige) leerlingen. Op 19 november is de groep te gast bij Shell Moerdijk.

 
Bijeenkomst TechForce Rijnmond in ICDuBo

Techforce Rijnmond geïnspireerd in het ICDuBo

Op maandag 11 juni organiseerde TechForce Rijnmond in het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) de onderwijs- en 3 O's bijeenkomst.Deze drukbezochte bijeenkomsten, in een inspirerende omgeving, geven een goede impuls voor structurele samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van techniek en technologie. Na de zomervakantie vindt verdieping en nadere uitwerking plaats!

 
Smart DC Van Nelle fabriek

Bijeenkomst in de Van Nelle Fabriek

Op maandag 26 maart jl. was TechForce Rijnmond te gast in de Van Nelle fabriek. Richard Boogaard van Smart DC was onze gastheer.

Deze middag beleefde de mbo opleiding Cloud Engineering, onder grote belangstelling, de feestelijke kick-off. Ook de periodieke 3 O's bijeenkomst gaf veel inspiratie en stof tot nadenken. Maar dat alleen is niet genoeg: aan de slag gaan met elkaar o.a. om het docententekort in het vo/mbo aan te pakken!

 

 
Shell Pernis

Masterclasses Shell levert waardevolle inzichten en contacten op

De 4e en laatste Masterclass voor (v)mbo docenten/decanen werd op 12 maart afgesloten bij Shell Pernis met de constatering dat we heel veel geleerd hebben van elkaars werelden. Deze eerste kennismakingsserie smaakt naar meer! We weten elkaar te vinden voor de toekomst van onze leerlingen! Veel dank aan alle Shell medewerkers die dit mogelijk gemaakt hebben, m.n. Annelie Kohl, Richard Gouw, Richard Franken en Harry van Hal.

 
Bijeenkomst TechForce Rijnmond op IT Campus

Tijd voor een Rotterdamse IT Campus

Liefde voor IT werd besproken op Valentijnsdag 14 februari tijdens de vno ncw west bijeenkomst "Rotterdam: 'Onderwijspower: de noodzaak voor een Rotterdamse IT Campus'18." Onderwijs, ondernemers en overheid troffen elkaar in een inspirerende DWDD setting op de RDM Campus. Cloud Engineering is een mooi voorbeeld van een nieuwe mbo opleiding die door samenwerking van de 3 O's in het komend schooljaar van start gaat. Volop ideeën voor verbindingen, opleidingen en samenwerkingen en nu... doorpakken met elkaar!

 

 
felbegeerde prijs Skills Talents

TCR organiseert Skills Talents

Het Techniek College Rotterdam organiseert op woensdag 14 en 16 februari '18 de Vakwedstrijd Skills Talents, de provinciale finales voor vmbo leerjaar 4 leerlingen voor wat betreft de profielen: PIE (Produceren, Installeren & Energie), BWI (Bouwen, Wonen & Interieur) en Mobiliteit en Transport (M&T)! Zenuwen, stilte, hard werken en dan de enorme opluchting als je door mag naar de landelijke finale in Zwolle! Echte vakkanjers!

 
Bezoek TechForce Rijnmond aan Shell Rijswijk

3e Masterclass bij Shell Rijswijk op 12 februari 2018

De derde Masterclass bij Shell Project & Technology Center in Rijswijk voor docenten/decanen van bij Techforce Rijnmond aangesloten vmbo/mbo's op maandag 12 februari jl. gaf een geweldig inzicht in hoe Shell potentiele bronnen opspoort en dit gedigitaliseerd weergeeft. Techniek is overal en overal even fascinerend: van de geweldige iScope (de "shell multi user multi touch bioscoop, met 10 bioscoop projectoren een scherm van 10x2,5 meter"), de digital Geology en de Well simulator! Wat een voorrecht voor ons om dit te mogen meemaken.

 
Masterclass TechForce Rijnmond bij Shell Moerdijk Masterclass

2e Masterclass bij Shell Moerdijk op 29 januari 2018

Bij Shell Moerdijk werden docenten en decanen van bij TechForce Rijnmond aangesloten scholen geïnformeerd over de bedrijfsactiviteiten in Moerdijk. Er werden speedate sessies georganiseerd waarbij 6 enthousiaiste jonge (vmbo/mbo) medewerkers vertelden over hun (voor)opleiding, loopbaan en groeikansen bij Shell. Tevens werd aan de deelnemers een terugkoppeling gevraagd over wat Shell voor de scholen kan betekenen en voor techniekpromotie in het algemeen. Deze input wordt meegenomen als input voor Masterclass drie op 12 februari a.s. Na een voedzame maaltijd verkenden we het uitgestrekte terrein per bus.

 
Bezoek TechForce Rijnmond aan Lely Maassluis

Onderwijs- en 3 O's bijeenkomst bij Lely in Maassluis 18 december 2017

Lely in Maassluis faciliteerde deze keer de onderwijs- en 3 O's bijeenkomst van TechForce Rijnmond. De agrarische wereld zit vol techniek: melkrobots, voer- en veeg robots! Dat willen we natuurlijk zien! De boer krijgt meer tijd voor zichzelf en zijn gezin. Goede initiatieven, enthousiaste sprekers en een mooie gelegenheid om de banden tussen onderwijs en bedrijfsleven verder te versterken. Onze dank aan Lely voor het hosten van deze mooie bijeenkomst!

 
Bijeenkomst TechForce Rijnmond bij Royal IHC Kinderdijk

Decanendagbijeenkomst (ZH) bij IHC

Goede en informatieve techniekbijeenkomst op dinsdag 28 november jl. bij Royal IHC in Kinderdijk. Deze decanenbijeenkomst werd georganieerd door TFR in opdracht van de technische opleidingsfondsen OOM, A+O Metalektro en OTIB.

IHC's tip ter voorkoming van een after dinner dip: tanden afslaan van een cutter. Dat werkt! Decanen/docenten van (v)mbo scholen in Zuid Holland bezochten Royal IHC voor een bijeenkomst over opleidingen en beroepen bij deze scheepsbouwer. Boeiende presentaties van leerlingen, jonge medewerkers en "oud-gedienden" leverden geanimeerde gesprekken op. Resultaat: een geslaagd event!

 
Masterclass TechForce Rijnmond bij Shell Pernis

Masterclasses Shell gestart

Maandag 6 november 2017: 30 decanen/mentoren en (beta)docenten van bij TechForce Rijnmond aangesloten onderwijsorganisaties waren bij Shell voor de eerste Masterclass in een reeks van 4 (voor vmbo/mbo)! Uitleg van het proces, ruimte voor discussie/vragen en uiteraard een rondleiding over het  terrein van Shell Pernis. Zeer geslaagd en geanimeerd! We zien nu al uit naar de volgende workshop op 11 december a.s. bij Shell Moerdijk! Met veel dank aan Shell: Annelie Kohl, Harry van Hal, Richard Gouw en Peter Reuderink.

 

 
Infrapark ZIP Schiedam

Opening Zuid Holland Infrapark ZIP Schiedam

Op 20 mei 2017 is het ZIP officieel geopend. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om de infra opleidingen, civiele techniek, grond- weg- en waterbouw een eigen, centrale plaats te geven in de regio Rijnmond/Zuid-Holland.

Een prachtig voorbeeld van een doorlopende leerlijn vmbo-mbo infra in onze regio. Het resultaat van de gezamenlijke inspanning van SPG Zuid-Holland, de aangesloten partners uit de sector, het Techniek College Rotterdam en de gemeente Schiedam. Er staan al leerlingen van Lentiz LIFE College (vmbo) te trappelen om in het nieuwe schooljaar bij 'de buren' aan de studie te gaan!

 
Bezoek TechForce Rijnmond aan Maritiem Museum Rotterdam

Decanen en mentoren bijeenkomst in het Maritiem Museum Rotterdam

Op 30 maart 2017 werden decanen en mentoren geinformeerd over opleidingen, een veelheid van beroepen en goede toekomstmogelijkheden voor jeugd die geinteresseerd is in het werken in de elektrotechnische en installatietechniek branches. OTIB maakte de bijeenkomst financieel mogelijk en het Maritiem Museum Rotterdam ontving ons gastvrij. Fantastisch om de Offshore Experience mee te kunnen maken. Gaat u beslist, met uw eigen kinderen en leerlingen, eens langs om het museum te bezoeken en deze ervaring van werken op zee niet te missen!

 
TechxWorld

TechForce Rijnmond bijeenkomst tijdens TechxWorld 23 februari 2017

Ondanks zware storm was de opkomst van onderwijs, ondernemers en overheid prima. De nieuwe directievoorzitter van het Techniek College Rotterdam, Frank Geelink, stelde zich voor. Pitches over Match Making tussen onderwijs en bedrijfsleven, Rif Cloud, het Rotterdams Technologie en Techniekpact en meedenken over oplossingen van het docententekort in de techniek werden afgewisseld door speeddates. De sfeer was ongedwongen, energiek en inspirerend in een technische setting van het TechxWorld event. De bijeenkomst werd informeel, met een drankje en bitterballen, gezellig afgesloten.

 
Bijeenkomst TechForce Rijnmond bij CGI

Onderwijsbijeenkomst doorlopende leerlijnen bij CGI Nederland

De bijeenkomst op 19 december 2016 stond geheel in het teken van doorlopende leerlijnen. Door docenten, teamleiders en directies van het VMBO, MBO en HBO werden korte pitches verzorgd. Een betekenisvolle invulling van de doorlopende leerlijnen vraagt ook om actieve betrokkenheid van het bedrijfsleven. De pitches van CGI, Rijnmond Bouw en SPG/ZIP maken duidelijk dat zij daadwerkelijk bijdragen aan beeldvorming van het werken in technische beroepen door leerlingen ervaringen te laten opdoen! Het werd een middag vol inspiratie met ruimte voor nadere kennismaking en uitwisseling met elkaar.

 
Bijeenkomst TechForce Rijnmond over samenwerken

Samen werken aan samenwerken

Op woensdag 16 november 2016 vond een bijeenkomst plaats van technische opleidingsbedrijven (specifiek gericht op PIE en BWI) en vertegenwoordigers van het VMBO.

Een samenwerking tussen beiden is wenselijk en vaak nodig om de nieuwe VMBO beroepsprofielen vorm en inhoud te kunnen geven. Er zijn gegevens en informatie uitgewisseld om elkaar nu en in de toekomst te kunnen vinden en aanvullen!

 

Periodieke bijeenkomsten

Om de koppeling tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheden vorm te geven vinden periodiek bijeenkomsten plaats waar partijen elkaar ontmoeten en met elkaar spreken over relevante thema’s op een inspirerende bedrijfslokatie. Op 17 februari 2016 waren we te gast bij Aldowa in Rotterdam, op 25 mei bij Croonwolter&dros in Rotterdam en op 28 juni jl. bij Royal Dahlman in Maassluis.

Agenda, verslagen en stukken bij deze bijeenkomsten treft u aan als u inlogt.

 
Nederland Innoveert met wethouder De Jonge

Nederland Innoveert

Op 21 en 22 april 2016 vond het evenement Nederland Innoveert plaats. Tijdens Nederland innoveert (NLi) was de RDM campus Rotterdam twee dagen lang het bruisende middelpunt van innovatief Nederland. Op het festivalterrein in en rond de Onderzeebootloods kunnen jongeren, techniekstudenten en -docenten, young professionals en andere techniekliefhebbers zich laten inspireren door de mooiste innovaties en droomprojecten van eigen bodem. Op NLi maken zij kennis met de innovatie die er in Nederland en Zuid-Holland plaats vindt. Zij zien en spreken de technici en bedrijven achter deze innovaties en worden zo enthousiast gemaakt voor een carrière in de techniek. TechForce Rijnmond heeft de scholen geënthousiasmeerd om naar het evenement te komen en bedrijven geïnteresseerd om aan het evenement deel te nemen. Tevens namen we deel aan de ronde tafel met captains of industry uit de regio Rijnmond.